غواصی و ورزشهای زیر آبی در سالهای اخیر محبوبیت فوق العاده ای به دست آورده اند که نمونه هایی از آن را میتوان به روشنی در سواحل کشورمان مخصوصا سواحل جنوبی و حاشیه های خلیج فارس مشاهده کرد. حرکت در زیر آب و لذت بردن از زیست بوم فوق العاده این جهان ناشناخته برای ما موجودات ساکن خشکی، تجربه ای است که هرکسی حداقل برای یکبار باید تجربه اش کند
اگر شناگر خوبی باشید، میتوانید از آب هم پول دربیاورید. آب، بستر بسیاری از مشاغل در سراسر جهان است و به راستی که مایه ی حیات است؛ هم برای سوخت و ساز بدن مفید است و هم گردش جریان زندگی اجتماعی انسان. شاید بسیاری از شما تا به حال، به غواصی تنها به عنوان یک ورزش یا تفریح نگاه کرده اید!
اما بد نیست بدانید که غواصی سالهاست به عنوان یک شغل جذاب و منحصر به فرد و البته سخت و طاقت فرسا شناخته شده است. غواص به کسی گفته میشود که فنّ شناوری در زیر آب را با وسایل تنفسی یا بدون وسایل تنفسی بلد باشد. در متون تاریخی آمده است که در دوران خشایارشاه، ایرانیان از غواصان برای بیرون کشیدن صندوق چه های طلا و جواهرات کشتی های غرق شده استفاده میکردند. آثار حاصل از حفاری های باستان شناسی نشان میدهد که قرنها قبل از میلاد، ساحل نشینان دریای پارس از این فن برای تحصیل مروارید استفاده میکردند.
امروزه غواصان با تجهیزات و تکنولوژی، فن شناوری را انجام میدهند.
در صنعت نفت و گاز برای اکتشاف و ساخت و نگهداری از خطوط انتقال نفت و گاز در اعماق دریا، در سازه های دریایی، در نیروی دریایی برای تعمیر و ساخت کشتیها و ناو ها، در کشاورزی برای پرورش ماهی، تحقیقات علمی و ساخت مستند ها و فیلم هایی که در دریا فیلم برداری آن انجام میشود، در فعالیت های نظامی و پلیس و آموزش، همه و همه نیازمند غواصان حرفه ای و باتجربه هستند. یک غواص در سازمانها و صنایع مرتبط با دریا میتواند مشغول به کار شود. جالب است بدانید که در بعضی کارها به دلیل نبود غواص متخصص یا کمبود غواص، مجبور هستیم از غواصان خارجی استفاده کنیم؛ به عبارتی، بهتر است بگوییم که بازار کار در این حوزه، برعکس سایر کارها هنوز اشباع نشده است؛ و اگر کسی علاقه مند باشد، به راحتی میتواند بعد از آموزش غواصی مشغول به کار شود. برای این که غواص خوبی باشید، اول از همه باید شناگر ماهری باشید. لازمه ی غواصی، دانستن فوت و فنّ شنای حرفه ای است.
غواصی در رشته های مختلف کاری تقسیم بندی میشود: غواصی تفریحی، ورزشی، صنعتی، تحقیقاتی و نظامی.
هرکدام از اینها هم آموزشهای خاصّ خود را میطلبد؛ یعنی اینکه شما علاوه بر اینکه باید آموزش عمومی غواصی را فرا بگیرید، برای حضور در هر کدام از این حرفه های مرتبط، نیازمند علم و دانش تخصصی آن هم هستید. تقریباً مثل پزشکی که بعد از طبّ عمومی، حالا متخصص شده است. حالا اگر علاقه مند شده اید، برای ورود به این شغل، میتوانید به مدارس و مراکز آموزشی زیر نظر فدراسیون نجات غریق و غواصی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید.
دور ه های آموزش غواصی، مطابق با استانداردهای کنفدراسیون جهانی غواصی )سیمز( برگزار میشود.
بد نیست بدانید هرچند کار غواصی طاقت فرسا و سخت است، در عوض شغل هیجان انگیز و جالبی است که اتفاقاً درآمد بالایی هم دارد. درآمد غواصی در بعضی کشورها گاهی از درآمد مهندسی و پزشکی هم بالاتر است! فکر میکنم با اطلاعات مختصری که به دست آورده اید، میتوانید با تجربه ی یک روز غواصی در مراکز آموزشی یا تفریحی، شانس خود را امتحان کنید. شاید شما هم به جرگه ی غواصان دنیا پیوستید